Lunches; wat is wel en niet (deels) aftrekbaar

Je kent het wel. Je moet voor een klant een nachtje ergens overnachten of gaat voor een cursus een paar dagen van huis. Welke kosten zijn dan aftrekbaar? Onlangs heeft een rechtbank  hierover een uitspraak gedaan (RBZWB: 2021: 2724). Als ondernemer ben je regelmatig zakelijk op pad. Tegelijkertijd maak je kosten voor hotels, lunches en diners. De vraag is of deze kosten aftrekbaar zijn? Waar hangt de aftrek van af? En in welke mate is de aftrek toe te passen?

Aftrekbeperking

Uitspraak rechter lunch aftrekbaar

De casus beschrijft de uitspraak gedaan in een geschil tussen de belastingdienst en een zelfstandig gevestigde consultant. De ondernemer is meerdere malen langere tijd op locatie bij cliënten werkzaam geweest. Hij maakte daarvoor kosten voor de huur van een kamer. Bovendien moest hij regelmatig eten, want niets menselijks was hem vreemd. De kosten die de ondernemer maakte kwalificeerde hij als zakelijk en trok deze af van de winst.

Gemengde kosten

De ondernemer erkende dat het hier om zogenaamde gemengde kosten gaat, wat voor 20% aftrekbaar is. Met andere woorden, hij trok slechts 80% van de kosten af. Dit deed hij voor de kosten van de lunch, het diner en de slaapplaats. Voor het gedeelte van het eten vond de inspecteur dat er helemaal geen aftrek bestond. De ondernemer was het daar niet mee eens. Dan zit er in Nederland maar één ding op en dat is de zaak voorleggen aan die meneer of mevrouw in de lange zwarte jurk.

Zakelijke kosten?

De rechter moest zich dus uitspreken over de vraag of de kosten als zakelijk zijn aan te merken. En de rechter ging niet mee met de ondernemer. De rechter stond op het standpunt dat je ook als privépersoon lunch en diner moet eten. En dat deze ondernemer kosten bespaarde door zelf te kokkerellen deed daar niets af. De zakelijkheid was niet aanwezig en dus ging ook een streep door die aftrek.

Verschil met werknemer

Er werd nog aangevoerd dat dergelijke kosten van een werknemer wel door de werkgever mag worden afgetrokken. Ook hier ging de rechter niet mee, want die vindt de vergelijkbaarheid niet van toepassing. Immers een werkgever heeft een contractuele relatie en door deze relatie is een vergoeding geoorloofd. Hier zie je trouwens een voordelige positie voor de DGA in de BV. De DGA is natuurlijk werknemer van de BV. Een belangrijk verschil is dat de aftrekbeperking in de BV geen 80% bedraagt, maar 73.5%.

Verschil aftrekbaarheid lunch en zakenlunch

Het verschil zit ‘m in het zakelijke karakter van het geheel. Er is een zakelijk belang om met elkaar te lunchen of dineren. Het feit dat deze kosten als gemengde kosten bekend staan is dat de wetgever in deze kosten ook een privékarakter ziet: er is een besparing op privé-uitgaven.

Tip Zoals je ziet is er dus een onderscheid tussen lunches met een direct en indirect zakelijk karakter. Neem dit ook op als zodanig in je administratie om discussies met de fiscus te voorkomen. Als je al laat zien dat het onderscheid kent sta je met 1-0 voor.